Regelmatig krijg ik via mail of Facebook de vraag; Hoe maak je mooie fuif foto’s? Welke instellingen gebruik ik best, en welke presets gebruik je? Daarom hier enkele Protips voor de fuiffotograaf.

Protips voor de fuiffotograaf

  • Fotografeer tegen het licht in
  • Belicht manueel (1/6e – f 8.0 ISO1600)
  • Lange sluitertijd / klein diafragma
  • Flits automatisch
  • AF-S

 

Principe

fuiven zijn doorgaans gemakkelijke events om te fotograferen. Op een traditionele fuif komt het meeste licht van de DJ zijn partylights. Het is dit licht dat we willen gebruiken als achtergrond voor onze foto’s. Daarom deze vuistregel en tevens de meest belangrijke tip; zet uw fuifbeesten met hun rug naar het licht en fotografeer tegen het licht in. Doe dit elke keer! Vaak tikken mensen me al op de rug bij het passeren en dan staat daar zo’n rijtje enthousiaste jongelingen met een smile tot achter hun oren. Geef ze nog effe vlug de opdracht zich allemaal om te draaien en schiet tegen het licht in. Dit kan niet vaak genoeg benadrukt worden. Een spiegelreflex van elke generatie volstaat als je de basistip van hierboven goed opvolgt, zelfs met een Nikon D200 kan je met deze methode perfecte resultaten behalen. Doordat het licht op de fuif maar van 1 kant komt en onze gewillige modellen er met hun rug naar gedraaid staan blijft hun gelaat volledig in duister. Zonder hulp van een flits gaan we in deze situatie nooit goede foto’s kunnen maken. Daarom is een losse opzetflits echt onontbeerlijk.

 

Settings

het moeilijkste in deze oefening is het mooi uitbalanceren van de twee belichtingen. Voor de belichting van het gezicht laat ik de flits zijn gang gaan, die staat op automatisch TTL. De achtergrond belicht ik altijd manueel. Een goed uitgangspunt is 1/6e – f 8.0 en ISO 800. Als uw camera van een nieuwere generatie is verhoogt u gerust de gevoeligheid van ISO 800 naar ISO 1600, zo moet uw flits al maar half zo hard werken. Pas uw sluitertijd aan aan de gewenste helderheid van de achtergrond. Ben je al een tijdje bezig met fotografie dan heb je waarschijnlijk wel door dat we hier met een extreem lange sluitertijd te maken hebben. Worden de gezichten zo niet onscherp? Hoor ik u al denken. Nee, zolang er geen direct licht valt op uw onderwerp zal dit volledig bevroren zijn door de ultra korte flits. De achtergrond daarentegen zal compleet wazig en onscherp zijn, maar dat hebben we juist graag voor dit type fotografie.

Probleem

Veel voorkomend probleem; de gezichten zijn donker en mijn camera wil maar niet scherpstellen, hiervoor hebben de meeste opzet flitsen een handig hulp middel, de AF focus assist. Om deze functie te activeren moet je scherpstelmodus AF-S gebruiken en bij voorkeur het middelste single point scherpstelpunt. Richt je camera naar een donker hoekje, duw de ontspanner half in en controleer of je een rood gekleurd patroon ziet op de vloer, proficiat, uw AF focus assist is ingeschakeld.

 

Materiaal

 

Camera

Zoals ik in het begin van dit artikel reeds aanhaalde is elke spiegelreflex geschikt voor de job. De meest beperkende factor is de maximale gevoeligheid van uw toestel. Spiegelreflexen van enkele jaren geleden hebben best wel moeite met ISO 1600 en vertonen al erg veel ruis. Oplossing: draai uw gevoeligheid naar beneden en verleng je sluitertijd evenredig. Kan je flits het hoge tempo van foto’s maken niet volgen? Draai dan uw diafragma verder open. Het aantal Megapixels is in deze discipline trouwens compleet irrelevant, fuiffoto’s dienen vooral om gedeeld te worden op sociale media, niet om afgedrukt te worden als Fine-Art prints in groot formaat. 6-12 MP volstaat.

 

Lens

Ook hier geldt weer dat je niet het beste van het beste nodig hebt. We draaien het diafragma redelijk dicht om een grote scherptediepte te verkrijgen, zodat zoveel mogelijk mensen van de groep scherp op de foto staan, een lens met groot diafragma heeft wel het voordeel van een snellere autofocus. Een groothoeklens met 24mm fullframe equivalent is perfect. (18mm op Dx) Een kitlens genre 18-55mm volstaat.

 

Flits

De flits speelt een cruciale rol in fuiffotografie, hier dien je niet teveel op te besparen. Een goede flits kost redelijk wat geld maar tweedehands kan je wel nog gouden zaakjes doen. Kies bij voorkeur een merk eigen flits voorbeeld een Nikon SB-600, SB-700

 

Accessoires

Zacht licht creëert mooie portret foto’s en maakt een groot verschil. Werk daarom bij voorkeur met een opzet flits voorzien van een lichtvormer. Doel van deze lichtvormer is het oppervlak van uw lichtvlak gevoelig te vergroten. Een Rogue Flashbender is hiervoor een heel geschikt en goedkoop systeem.

 

Variatie

Zin om eens iets nieuws te proberen? Bekijk de mogelijkheden van je flitser eens na en ga out of control met STROBOSCOPISCH FLITSEN
Creatieve fuif-fotografie dubbel flitsen

 

Presets

Indien je regelmatig uw belichting controleert ga je aan de nabewerking niet teveel tijd verliezen. Een goede basis preset voor Lightroom kan je hier downloaden. Wil je graag wat meer experimenteren dan kan ik je zeker de presets van SLR Lounge aanbevelen. Mag het wat retro zijn, bekijk dan ook zeker de VSCO presets!

 

Uw werk

Hopelijk heb je hier van deze uitleg iets opgestoken, laat me gerust weten hoe je shoot geweest was, en deel je link met de foto’s hier in de comments. Ik ben benieuwd!