In deze korte tutorial leg ik op een eenvoudige en verstaanbare manier uit hoe je zelf een origineel communiekaartje of uitnodiging in StarWars thema kan maken. Moest je zelf ook denken, ‘hoe maak je een lightsaber in Photoshop’ lees dan vooral verder en bekijk stap voor stap hoe je eraan begint.

Inspiratie:

Nu de zevende Episode van de StarWars Saga ‘The Force Awakens’ in aantocht is leek het me een uitgelezen moment om alle voorgaande delen nog eens rustig op DVD te bekijken. Een beetje tot mijn verrassing bleek ons Fien uiterst geïnteresseerd in het pakje dat de postbode die middag achteloos door het openstaande raam gooide. Het was vooral die donkere kerel met zijn zwart masker en rood lichtzwaard dat haar intrigeerde. Het complexe vader – zoon verhaal, de flitsende ruimtescenes en vooral de schattige minibeertjes ‘Ewoks’ maakten van de 6 DVD’s een waar hoogtepunt in ons wekelijkse vrijdagavond filmavond familiemoment. Mama zat erbij, en staarde naar het plafond…

Het was vooral toen mijn stagiaire op Pinterest een foto van een bruid en bruidegom met lightsaber postte dat het idee ontsproot voor een communiekaartje in Starwars thema. Thanks Ines!

Voorbereiding:

Een beetje halsoverkop eiste ik de speelkamer van de kindjes op voor een korte studiosessie met ons Fien. Voor de belichting van Fien gebruikte ik 3 flitsen, twee striplights op 45 graden schuin achter haar en 1 flitskop met standaard reflector. Deze laatste was laag bij de grond geplaatst voor een dramatisch lichteffect op haar gezicht. Normaal laat ik nooit het licht van zo laag bij de grond komen, het geeft eigenlijk geen mooi licht, maar voor dit project mocht het er allemaal een beetje over zijn.

Lighting Diagram Communiekaartje

Om zich helemaal in te leven gaf ik mijn grote meid een eenpoot statief waarmee ze trots op de foto moest poseren. Het stijlvolle communiekleed van La Robe Blanche geeft het geheel een mooie en gestilleerde look.

Lightsaber maken in Photoshop

Nu het grootste fysieke werk erop zit en we tevreden zijn met het resultaat duiken we in de virtuele studio voor de afwerking van het geheel. Op Google vond ik al redelijk snel een mooie en grote rechtenvrije afbeelding van een planeet. Als je naar de belichting van de planeet kijkt zie je dat deze ook belicht werd langs schuin achter. De consistentie van de belichting zorgt voor een interessante compositie. Na het nodige knip en plakwerk met maskers en lagen is ons Fien vrijgemaakt van de achtergrond en wordt ze in Photoshop in een nieuwe laag boven de planeet geplaatst.

Het ontwerpen van de lightsaber ging eigenlijk verbazingwekkend simpel. Maak een nieuwe laag aan en teken er een witte lange rechte buis met afgeronde top op. De lightsaber zelf heeft genoeg aan twee laagstijlen, namelijk Inner en Outer glow. Speel een beetje met alle instelling of gebruik ze zoals in de afbeelding hieronder et voila, klaar.

lightsaber maken in photoshop met laagstijlen

StarWars tekst en laagstijl

Ook voor de typische tekststijl van de het StarWars logo moet je niet uitzonderlijk veel photoshoppen. Als lettertype gebruikte ik het standaard beschikbare Arial Black met slechts 1 laagstijl, stroke. Kies voor een donkergele kleur en gebruik voor de positie de optie Center. Sleep de fill voor deze layer helemaal op nul en het enigste zichtbare van deze laag wordt de laagstijl. De kleur van de letters wordt hierdoor helemaal transparant.

Voeg om het filmposter-gevoel compleet te maken nog credits toe onderaan de afbeelding. Hiervoor gebruikte ik het Universal Accreditation font dat je gratis kan downloaden. Het moeilijkste aan dit gedeelte voor mij was genoeg tekst vinden om überhaupt hier te typen. Laat u gaan en bespaar niet op deze credits. Wissel af tussen grote en kleine letters om het geheel wat authentieker te maken.

SJABLOON IN PSD

Beetje te moeilijk? Download hier het PSD sjabloon om meteen te starten in Photoshop. Tevreden van het resultaat? Give me a thumbs-up!
DOWNLOAD SJABLOON
[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/fotografiejanbonjr” fb_appid=”” box_width=”300″ box_height=”” colorscheme=”light” show_faces=”0″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”0″ ]

 Origineel Communiekaartje: StarWars

Gebruikte materialen en technieken:

  • Nikon D800 op 1/200 met 50mm op f11
  • 3 flitsen Jinbei Spark 300
  • 2 Striplight softboxen
  • Zwart achtergronddoek
  • Communiekleedje ‘La Robe Blanche’
  • Sith Battlelord’s Lightsaber

Gebruikte laagstijlen:

  • Outer Glow
  • Inner Glow
  • Stroke